Huisartsencoöperatie West-Brabant

Goede ervaringen met Optometrie

Bij de optometrist als het kan, in het ziekenhuis als het moet.

Sinds februari 2022 kunnen patiënten met laagcomplexe oogklachten doorverwezen worden naar een optometrist bij een optiekzaak. Dit project ‘anderhalvelijnszorg optometrie’ biedt patiënten diverse voordelen. Zij worden sneller geholpen, kunnen dichter bij huis terecht en behouden het eigen risico.

Resultaten
Steeds meer huisartsen verwijzen patiënten door naar een anderhalvelijns optometrist: inmiddels zijn er ongeveer 450 verwijzingen in Zorgdomein aangemaakt, maar liefst 83% van de patiënten blijft in de eerste lijn.

Ervaringen
Marco van Leeuwen, huisarts bij Huisartsenpraktijk De Beek in Halsteren en lid van de projectgroep anderhalvelijnszorg optometrie is enthousiast over het project.

Door de toename van oogheelkundige zorgvraag groeit het tekort aan capaciteit in de tweedelijnsoogheelkunde. Het project anderhalvelijnszorg optometrie biedt mogelijkheden om deze zorgvraag op te vangen. Voor laagcomplexe oogheelkundige klachten kunt u uw patiënten doorverwijzen naar een optometrist in de anderhalvelijn. Patiënten worden dichtbij huis geholpen, ze kunnen snel terecht en het eigen risico wordt niet belast. De samenwerking met de optometrist verloopt goed, ik ontvang altijd een terugkoppeling. Let er wel op dat je in Zorgdomein de juist ingang kiest om de verwijzing naar de anderhalvelijns optometrist aan te maken.


Sarah Hazen-Hogewoning, optometrist (links op de foto) en Marco van Leeuwen, huisarts.

Deelnemende optiekzaken

  • Optiek van Wely in Roosendaal;
  • Optiek van Dinther in Roosendaal;
  • Oogzorgcentrum Van der Ham Optiek in Bergen op Zoom en Hoogerheide;
  • Ben van der Heiden zien, zorg & horen in Halsteren en Tholen.

Verwijsredenen

  • Visusklachten/vermoeden refractie afwijking (hoofdpijnklachten / contactlensgerelateerde problemen);
  • Visusklachten vanaf 12 jaar en overige klachten kind (zoals jeuk, rood oog);
  • Droge, tranende, gezwollen of pijnlijke ogen.;
  • Verdenking cataract (evt. monoculaire dubbelbeelden);
  • Glasvochttroebeling langer bestaand (>6 weken);
  • Risico op Macula Degeneratie (familiair);
  • Overige oogheelkundige pathologie.

Hoe kunt u verwijzen voor dit project?

Voor het verwijzen maakt u gebruik van ZorgDomein. In deze handleiding ziet u hoe dit werkt. Het is belangrijk om deze stappen te volgen, alleen dan verloopt het proces via de nieuwe werkwijze en wordt het eigen risico van de patiënt niet belast.

Wilt u meer weten over het project optometrie? Kijk dan op onze website of neem contact op met Nicole Brouwers (programma manager) of Leontine Kuijlen (projectmedewerker) via info@hcwb.nl.

Informatie over gezondheid en ziekte

Op de website Thuisarts.nl krijgt u betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.  Deze informatie is samengesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap.