A A A
Insulineprik detail hand.jpg

Diabetes

Diabetes Mellitus (DM) is een veelvoorkomende chronische aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel goed te reguleren. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, zenuwschade, oogproblemen en slecht genezende wonden. Met de juiste zorg en begeleiding zijn deze risico’s gelukkig goed te beheersen, wat complicaties vermindert en de kwaliteit van leven van patiënten verbetert. Wij bieden een compleet zorgprogramma voor diabetes mellitus. Dit programma ondersteunt praktijken ondersteunt bij het leveren van de best mogelijke zorg. Het is volledig afgestemd op de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en helpt u om patiënten effectief te begeleiden en te monitoren. Samen maken we diabeteszorg mogelijk!

Waarom een Zorgprogramma voor Diabetes Mellitus?

Diabetes is een complexe aandoening die vraagt om een brede, multidisciplinaire benadering.  Het zorgprogramma Diabetes Mellitus biedt zorgverleners een structuur om effectief samen te werken en de zorg rondom diabetes goed op elkaar af te stemmen.  Dit maakt het mogelijk om vroegtijdig in te grijpen, ernstige complicaties te voorkomen en de gezondheid van de patiënt te verbeteren.

Met de gecombineerde inzet van huisartsen, praktijkondersteuners, en andere zorgprofessionals, zoals diëtisten en podotherapeuten, zorgen we voor een integrale aanpak. Deze aanpak verlaagt de het risico op complicaties en draagt bij aan een betere levenskwaliteit voor patiënten.  HCWB ondersteunt en faciliteert deze samenwerking, zodat zorgverleners efficiënt kunnen werken en de zorg voor diabetespatiënten optimaal wordt georganiseerd.

Wat houdt het zorgprogramma in?

Het zorgprogramma Diabetes Mellitus is een gestructureerd pakket van zorgafspraken, dat focust op preventie, monitoring en samenwerking. De belangrijke onderdelen zijn:

  • Regelmatige controles: Huisarts en praktijkondersteuner voeren periodiek controles uit en ondersteunen op het gebied van glucosewaarden, bloeddruk, nierfunctie, cholesterolgehalte, voetgezondheid, leefstijl, stoppen met roken, en gewichtsmanagement.
  • Doorverwijzingen naar specialisten: Patiënten kunnen worden doorverwezen naar zorgprofessionals zoals diëtisten, podotherapeuten, pedicures of de fundusdienst voor oogonderzoek.
  • Kaderarts en specialistisch overleg: Bij complexe situaties is er altijd  overleg mogelijk met kaderartsen DM of internisten voor specialistisch advies.
  • Periodieke controles: Patiënten krijgen minimaal één keer per drie jaar een funduscontrole (oogonderzoek) en andere essentiële onderzoeken, afgestemd op hun individuele behoeften.

Het programma is flexibel en wordt afgestemd aan op de specifieke situatie van de patiënt. Altijd in lijn met de richtlijnen van het NHG. Hierdoor kunnen praktijken hoogwaardige en gepersonaliseerde diabeteszorg bieden.

Wie werken er aan mee?

Diabeteszorg is een teaminspanning waarbij verschillende zorgprofessionals samenwerken. In ons zorgprogramma werken we met:

  • Huisartsen: Voor medische begeleiding, het voorschrijven van medicatie en doorverwijzingen naar specialistische zorg.
  • Praktijkondersteuners (POH): Die patiënten begeleiden in hun dagelijkse zorg, controles uitvoeren en advies geven over leefstijl en zelfmanagement.
  • Specialisten in de ketenzorg: Zoals diëtisten, podotherapeuten, pedicures en kaderartsen DM, die aanvullende zorg en specialistisch advies bieden.
  • HCWB: Wij coördineren het programma, bewaken de kwaliteit en ondersteunen alle zorgverleners om een soepele en efficiënte samenwerking te garanderen.

Wat kun je van HCWB verwachten?

Wij ondersteunen huisartsenpraktijken bij het effectief uitvoeren van het zorgprogramma Diabetes Mellitus. Wat je van ons kunt verwachten:

  • Kwaliteitsbewaking: Wij zorgen ervoor dat de zorg voldoet aan de nieuwste richtlijnen en dat de zorgverlening van hoge kwaliteit blijft.
  • Samenwerking en netwerkvorming: HCWB faciliteert de samenwerking tussen huisartsen, praktijkondersteuners, en andere zorgprofessionals. Door samen te werken, verbeteren we de diabeteszorg in de regio en maken we deze efficiënter.
  • Scholing en advies: Wij bieden trainingen, workshops en advies aan zorgverleners om hun kennis en vaardigheden in de diabeteszorg te vergroten. Zo bent u altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en best practices.

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met onze zorgprogramma coördinatoren via: ZPC@hcwb.nl

Meer patiëntenzorg

Meer patiëntenzorg