A A A
Oudere patient stethoscoop2.jpg

Hart- en vaatziekten

Is er bij jou de diagnose hart- en vaatziekte vastgesteld door je huisarts? En ben je op zoek naar meer informatie over hoe je actief kunt blijven deelnemen aan de samenleving en genieten van een prettig leven? Jouw huisarts en praktijkondersteuner staan voor je klaar. Samen met andere zorgverleners bieden wij een compleet zorgprogramma om jou zo goed mogelijk te ondersteunen. Hieronder lees je wat dit voor jou kan betekenen.

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten zijn de nummer één oorzaak van overlijden in Nederland. Er zijn verschillende symptomen, zoals een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. Dit komt vaak door roken, overgewicht, te weinig bewegen en stress. Je hebt dan meer kans op vernauwing van de slagaderen (aderverkalking), wat kan leiden tot angina pectoris (pijn op de borst), een hartinfarct of een beroerte. Soms is er sprake van een erfelijke aanleg voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Hoewel je dit niet kunt veranderen, zijn er gelukkig veel stappen die je kunt nemen om risico’s te verminderen door mee te doen aan het zorgprogramma CVRM.

Zorgprogramma CVRM

CVRM staat voor Cardio Vasculair Risico Management. Hiermee bedoelen we het uitzoeken en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Op tijd herkennen, behandelen en in de gaten houden van risicofactoren kan het risico op hart- en vaatziekten veel verlagen. 

Als patiënt heb jij langdurige begeleiding nodig van verschillende zorgverleners. Samenwerking tussen deze zorgverleners is belangrijk. Hiervoor is het zorgprogramma CVRM. Een zorgprogramma is een pakket van zorgafspraken dat ingezet wordt bij de behandeling van chronische ziektes.

In het zorgprogramma CVRM werkt jouw huisarts en praktijkondersteuner samen met diëtisten, fysiotherapeuten, stoppen met roken coaches en apothekers. Het voordeel is dat zorgverleners op de hoogte zijn van jouw persoonlijke situatie en behandeling. Zo hoef je niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen. Daarnaast biedt het programma controles en begeleiding om jouw gezondheid zo goed mogelijk te houden. 

Wat doen wij?

Huisartsencoöperatie West-Brabant (HCWB) ondersteunt huisartsen in de regio Westelijk West-Brabant bij het zorgprogramma CVRM. HCWB houdt de kwaliteit van het zorgprogramma in de gaten. Voor een zorgprogramma gelden eisen en richtlijnen (opgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap) die de huisartsenpraktijk moet volgen. Een huisartsenpraktijk kan ervoor kiezen om de zorg anders aan te bieden, maar de zorg moet voldoen aan de eisen die ervoor gelden.

Hoe werkt het?

Wanneer je deelneemt aan het zorgprogramma CVRM, begin je met een uitgebreide intake bij jouw huisarts of praktijkondersteuner. Hierbij worden risicofactoren zoals bloeddruk, cholesterol en leefstijl in kaart gebracht. Op basis hiervan krijg je een persoonlijk plan met adviezen en eventuele doorverwijzingen naar andere zorgverleners. Regelmatige controles zorgen ervoor dat jouw voortgang goed wordt gevolgd en waar nodig kan worden bijgestuurd. De praktijkondersteuner kan begeleiding bieden bij het stoppen met roken en kan voedingsadviezen geven.

Jouw huisarts meldt jou aan voor het zorgprogramma CVRM. Kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat dit invloed  heeft op je eigen risico.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt veel zelf doen om je gezondheid te verbeteren en problemen te voorkomen:

  • Gezond eten: kies voor een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit en volkorenproducten. Beperk alcohol, zout en verzadigde vetten.
  • Bewegen: probeer dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
  • Stoppen met roken: roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Wil je stoppen met roken? Vraag je huisarts naar begeleiding bij stoppen met roken.
  • Stress verminderen: zoek manieren om te ontspannen, bijvoorbeeld door yoga, meditatie of hobby’s.
  • Medicatie trouw innemen: volg altijd het advies van je huisarts op als het gaat om voorgeschreven medicijnen.
  • Regelmatige controles: tijdens de controles bij de praktijkondersteuner worden jouw bloeddruk, cholesterol en gewicht gemeten. Daarnaast krijg je persoonlijke leefstijladviezen en ondersteuning bij jouw gezondheidsdoelen.

Misschien is een gecombineerde leefstijl interventie (GLI)  iets voor jou. Dit programma biedt intensieve begeleiding bij het aanpassen van je leefstijl. Vraag je huisarts of praktijkondersteuner gerust om advies.

Heb je vragen of wil je meer weten over het zorgprogramma CVRM? Neem dan contact op met jouw huisarts of praktijkondersteuner. 

Andere zorgprojecten