A A A
Adviesgesprek met patient en folder.jpg

Gecombineerde levensstijl interventie

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor iedereen, maar voor sommige mensen is dit lastig. Bij overgewicht of obesitas kan jouw huisarts jou aanmelden voor een gecombineerde leefstijlinterventie. Dit hangt af van een aantal criteria. Je krijgt dan begeleiding om jouw leefstijl te verbeteren. Je gaat aan de slag met voeding, bewegen, slaap en persoonlijke balans. Het doel is niet om tijdelijk gewicht te verliezen, maar om blijvend een gezondere leefstijl aan te nemen. Er zijn verschillende leefstijlinterventies waar je aan mee kunt doen. Allemaal zijn ze bewezen effectief. Hieronder lees je er meer over.

Gecombineerde leefstijlinterventie

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een behandelprogramma gericht op leefstijlverandering, met de focus op gezonde voeding, beweging en gedragsverandering. Het programma wordt ondersteund door 1op1 begeleiding en groepsbijeenkomsten en duurt twee jaar.

Het programma bestaat uit twee fasen. In de eerste fase werk je actief aan het aanpassen van je leefstijl en ontdek je wat voor jou werkt. In de tweede fase ligt de nadruk op het vasthouden van je nieuwe gewoontes en het maken van duurzame veranderingen.

Tijdens het programma leer je:

  • wat gezonde voeding is;
    welke manieren van bewegen bij jou passen;
  • hoe je je slaap kunt verbeteren;
  • hoe je beter omgaat met stress;
  • op welke manieren je ontspanning kunt vinden;
  • je eigen gedrag te herkennen en te veranderen.

“Ik voel me weer fit en lekker in mijn vel”

Wat wordt er van jou verwacht?

Als deelnemer wordt van je verwacht dat je tijd vrijmaakt voor gesprekken, bijeenkomsten en opdrachten. Het programma vraagt inzet, maar de voordelen van een gezondere leefstijl maken het de moeite waard.

Wat zijn de voordelen?

Een gezondere leefstijl heeft veel voordelen. Je voelt je fitter, hebt meer energie en verkleint hebt minder kans op ziektes. Ook krijg je hiermee een gezond gewicht en voel je je beter.

Keuze uit drie programma’s

Je kunt kiezen uit drie programma’s. Elk programma duurt 2 jaar:

1. CooL

CooL staat voor Coaching op Leefstijl. Bij deze trainingen begeleidt één leefstijlcoach jou. Samen met jouw coach kijk je naar wat er al goed gaat. Daarna beslis je wat je wil veranderen en op welke manier. De begeleiding bestaat uit 1-op-1 gesprekken en groepsbijeenkomsten. 

2. SLIMMER

Bij SLIMMER krijg je hulp van een team van zorgverleners. Het team kan bestaan uit een diëtist, fysiotherapeut of een leefstijlcoach. De eerste 24 weken ligt de nadruk op bewegen. Je krijgt dan hulp van een beweegcoach. Daarnaast bestaat dit programma ook uit een combinatie van 1-op-1 gesprekken en groepsbijeenkomsten. 

3. Keer diabetes om

Dit programma is bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op suikerziekte type 2 of mensen mét suikerziekte type 2. Het programma bestaat uit vier hoofonderwerpen: heerlijk eten, anders bewegen, lekker ontspannen en goed slapen. De bijeenkomsten zijn in groepsverband. Op de website www.keerdiabetesom.nl is meer informatie over dit programma te vinden. Ook lees je hier welke regels er zijn om mee te kunnen doen.

 

Wanneer mag je meedoen aan een GLI-programma?

Je mag deelnemen aan een GLI-programma als je:

  • 18 jaar of ouder bent
  • Voldoende gemotiveerd bent om je leefstijl te veranderen en mee te doen aan een 2-jarig programma. Het is belangrijk dat je er echt voor wilt gaan en intrinsieke motivatie toont
  • BMI tussen 25-30 in combinatie met een grote buikomvang (vrouwen groter dan 88cm/ mannen groter dan 102)
  • BMI tussen 25-30 in combinatie met verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, artrose of slaapapneu of een BMI hebt van meer dan 30
  • Personen met obesitas BMI  ≥30 kg/m2 )

Je mag helaas niet deelnemen aan een GLI-programma als je:

  • ernstige psychische problemen of een eetstoornis hebt
  • een verstandelijke beperking (IQ<80)
  • de Nederlandse taal niet goed kent
  • medische oorzaken van overgewicht die te behandelen zijn

Hoe werkt het?

Het aanmelden voor een Leefstijlprogramma bestaat uit een aantal stappen:

  1. Aanmelden bij huisartsenpraktijk

    Neem contact op met jouw eigen huisartsenpraktijk en vertel hen dat je wilt deelnemen aan een Leefstijlprogramma.

  2. Bespreken van uw wens

    De huisarts of een praktijkondersteuner bekijkt samen met jou of je aan de regels voldoet. Ook bespreekt hij of zij welk leefstijlprogramma het beste bij je past en de reden waarom je hieraan mee wilt doen.
  3. Aanmelding bij coach

    Als je aan de regels voldoet, kun je samen kiezen welk programma het beste bij jou past. In West-Brabant zijn verschillende coaches. De kans is groot dat er ook een coach bij u in de buurt is. De huisarts of praktijkondersteuner moet je aanmelden bij de coach. Hierna zal de coach met jou contact opnemen om een afspraak te maken.
De begeleiding van de coaches die in deze lijst staan wordt vergoed door alle zorgverzekeringen.

  4. Intake bij coach

    In dit eerste gesprek maak je kennis met de coach. Hij of zij vertelt jou meer over de inhoud van het programma. Ook vraagt hij of zij naar de reden waarom je aan dit programma mee wilt doen. Er worden afspraken gemaakt en op papier gezet.

  5. Start van het programma

    Je hoort tijdens het eerste gesprek wanneer de nieuwe groep gaat starten. Ook ontmoet je dan de andere deelnemers. Wat houdt het meedoen aan een Leefstijlprogramma precies in?

Kosten

Deelname aan een Leefstijlprogramma valt onder de basisverzekering. Je hoeft hier dus niet voor te betalen.

Heeft u nog vragen over de Leefstijl programma’s? Mail dan naar:

Annemarie Zwetsloot 
Coördinator leefstijl en preventie
leefstijlcoaching@hcwb.nl

Andere zorgprojecten