Is bij jou COPD vastgesteld door je huisarts? En ben je op zoek naar meer informatie hoe je actief kunt blijven deelnemen aan de samenleving en genieten van een prettig leven? Jouw huisarts en de praktijkondersteuner willen jou hier goed bij ondersteunen. Samen met andere zorgverleners hebben wij duidelijke afspraken gemaakt over de behandeling van COPD. Hieronder lees je wat dit voor jou kan betekenen.
Bij COPD heb je last van je luchtwegen. Ze zijn blijvend vernauwd waardoor ademhalen moeilijker wordt. Je hebt klachten als kortademigheid, hoesten, het ophoesten van slijm en een verminderde conditie. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekte). Het is een verzamelnaam voor longziekten zoals chronische bronchitis en longemfyseem. De meest voorkomende oorzaak is roken, maar ook blootstelling aan fijnstof, chemische dampen of andere irriterende stoffen kan een rol spelen. COPD kan ook erfelijk zijn.
Helaas is COPD niet te genezen. Omdat het een chronische ziekte is, heb jij als patiënt langdurige begeleiding nodig van verschillende zorgverleners. Samenwerking tussen deze zorgverleners is belangrijk. Daarom is er het zorgprogramma COPD ontwikkeld. Jij kunt hieraan meedoen. Het voordeel is dat zorgverleners op de hoogte zijn van jouw persoonlijke situatie en behandeling. Zo hoef je niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen. In het zorgprogramma COPD werkt jouw huisarts en praktijkondersteuner samen met diëtisten, fysiotherapeuten, stoppen met roken coaches en apothekers. We hebben afspraken gemaakt met longartsen voor wanneer zorg door het ziekenhuis nodig is.
Huisartsencoöperatie West-Brabant (HCWB) ondersteunt huisartsen in de regio Westelijk West-Brabant bij het zorgprogramma CVRM. HCWB houdt de kwaliteit van het zorgprogramma in de gaten. Voor een zorgprogramma gelden eisen en richtlijnen (opgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap) die de huisartsenpraktijk moet volgen. Een huisartsenpraktijk kan ervoor kiezen om de zorg anders aan te bieden, maar de zorg moet voldoen aan de eisen die ervoor gelden.
Heb je COPD en is je huisarts de hoofdbehandelaar? Dan kom je in aanmerking voor het zorgprogramma COPD. Hierin is alle zorg en behandeling van COPD gebundeld. Belangrijk is dat je leert omgaan met je aandoening. Het zorgprogramma COPD bestaat uit:
Jouw huisarts meldt jou aan voor het zorgprogramma COPD. Kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat dit invloed heeft op je eigen risico.
Je hebt zelf een grote invloed op je gezondheid: