Is bij jou hartfalen vastgesteld door je huisarts? Jouw huisarts en de praktijkondersteuner willen jou hier goed bij ondersteunen. Samen met andere zorgverleners hebben wij duidelijke afspraken gemaakt over de behandeling bij hartfalen. Hieronder lees je wat dit voor jou kan betekenen.
Bij hartfalen is jouw hart niet in staat is om voldoende bloed naar de rest van het lichaam te pompen. Je hebt last van kortademigheid, vermoeidheid, vochtophoping en een snelle of onregelmatige hartslag. Hartfalen heeft verschillende oorzaken, zoals hoge bloeddruk, coronaire hartziekte, hartklepafwijkingen, hartritmestoornissen en andere medische aandoeningen.
Hartfalen is een chronische aandoening. Dat betekent dat jij langdurige begeleiding nodig hebt van verschillende zorgverleners zoals begeleiding van de huisarts, cardiologen en hartfalenverpleegkundigen van het Bravis ziekenhuis. Het uitgangspunt is dat we de zorg dichtbij huis organiseren, terwijl specialistisch advies wordt ingezet waar nodig. Binnen het programma werken zorgverleners efficiënt samen met als doel toegankelijke zorg afgestemd op jouw behoeften. Op deze manier dragen wij bij aan een betere kwaliteit van leven.
Het zorgprogramma richt zich op:
Wanneer er sprake is van hartfalen, start je met een uitgebreide intake bij jouw huisarts of praktijkondersteuner. Hierbij worden jouw klachten, je gezondheidssituatie en leefstijl in kaart gebracht. Op basis van deze intake krijg je een persoonlijk behandelplan. Hierin staan regelmatige controles waarbij jouw gezondheid en klachten in de gaten worden gehouden. Belangrijk is dat je leert omgaan met je aandoening door middel van advies en ondersteuning. Indien nodig schakelen we de expertise in van een cardioloog of hartfalenverpleegkundige van het Bravis ziekenhuis.