Hartfalen is een ernstige chronische aandoening die veel impact heeft op het leven van patiënten. Het hart is niet in staat om voldoende bloed naar de rest van het lichaam te pompen, wat leidt tot klachten zoals kortademigheid, vermoeidheid en vochtophoping. In Nederland lijden ruim 241.000 mensen aan hartfalen, wat jaarlijks leidt tot vele ziekenhuisopnames en sterfgevallen. HCWB ondersteunt huisartsenpraktijken met een gespecialiseerd programma voor hartfalen.
Het programma is ontwikkeld om de zorg voor patiënten met (potentieel) stabiel chronisch hartfalen dichter bij huis te organiseren, terwijl gespecialiseerde tweedelijnszorg beschikbaar blijft wanneer dat nodig is. Zo wordt de zorg effectiever, toegankelijker en beter afgestemd op de behoeften van patiënten.
Hartfalen vraagt om een goed georganiseerde, proactieve aanpak. Vroege herkenning, gerichte begeleiding en tijdige interventie kunnen veel complicaties voorkomen en de kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk verbeteren.
Het zorgprogramma biedt een gestructureerde en persoonlijke aanpak, afgestemd op de behoeften van de patiënt. Belangrijke onderdelen zijn:
Een netwerk van zorgprofessionals zet zich in binnen dit programma:
Wij ondersteunen de huisartsenpraktijken bij het verlenen van deze zorg. Wat je van ons kunt verwachten: