A A A
Vriendelijk gesprek oudere patient en dochter.jpg

Ouderenzorg

De komende jaren groeit het aantal ouderen van 75 jaar en ouder met complexe gezondheidsproblemen. Met zorg op maat kunt u zo lang mogelijk zelfstandig en veilig thuis blijven wonen.

Waarom een zorgprogramma voor kwetsbare ouderen?

Als u ouder wordt, kan het lastiger worden om alles zelf te doen. Daarom is er een speciaal zorgprogramma om u te helpen. Zorgverleners kijken samen met u naar wat u nodig heeft. Het doel is dat u zoveel mogelijk zelf de regie houdt en geniet van een goede kwaliteit van leven. Misschien voelt u zich met een hulpmiddel, zoals een alarmknop, veiliger om eropuit te gaan. Zulke aanpassingen maken vaak een groot verschil.

Kwetsbaarheid ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Heeft u bijvoorbeeld lichamelijke of psychische klachten? Of merkt u dat uw sociale contacten minder worden? Dit kan ervoor zorgen dat het lastiger wordt om de controle over uw leven te houden. Samen met uw huisarts en zorgteam kunt u kijken wat u nodig heeft om u beter te voelen en zelfstandig te blijven.

Zorg en ondersteuning op het juiste moment

Heeft u zorg nodig? Of wilt u ondersteuning voor uw partner of familielid? Uw huisartsenpraktijk is het eerste aanspreekpunt. Dit is wat u kunt verwachten:

  • Een praktijkondersteuner ouderenzorg of verpleegkundige bespreekt samen met uw huisarts of er sprake is van toenemende kwetsbaarheid of complexe problemen.
  • Bij complexe situaties wordt uw situatie besproken in een multidisciplinair overleg (MDO). Dit team bestaat bijvoorbeeld uit uw huisarts, een praktijkondersteuner ouderenzorg, een wijkverpleegkundige en een specialist ouderengeneeskunde.
  • Samen wordt een duidelijk stappenplan opgesteld. Hierin staat ook welke rol mantelzorgers en vrijwilligers kunnen spelen. Zo zorgen we ervoor dat u de hulp krijgt die past bij uw situatie en wensen.

Denk vooruit: wat zijn uw wensen?

Met het ouder worden kunt u te maken krijgen met onverwachte gebeurtenissen, zoals een beroerte of hartaanval. Het is daarom verstandig om na te denken over uw wensen voor zorg in de toekomst. Wilt u bijvoorbeeld bepaalde behandelingen niet meer? Bespreek dit met uw huisarts. Dit gesprek, ook wel proactieve zorgplanning genoemd, helpt om uw wensen vast te leggen en daar rekening mee te houden.

Zorgen over iemand in uw omgeving?

Maakt u zich zorgen om een oudere in uw omgeving? Misschien valt het u op dat een buurman sterk vermagert of dat een tante zich anders gedraagt. Praat erover met diegene en bied aan om samen contact op te nemen met de huisarts. Zo kunnen we samen zorgen voor de juiste ondersteuning.

Heeft u vragen over ouderenzorg? Neem contact op met uw huisartsenpraktijk. Vaak is er een praktijkondersteuner of verpleegkundige die u verder kan helpen.

Andere zorgprojecten