Is bij jou Diabetes Mellitius (DM) vastgesteld door je huisarts? Met de juiste begeleiding en ondersteuning kun je actief blijven deelnemen aan de samenleving en genieten van een prettig leven. Jouw huisarts en de praktijkondersteuner willen jou hier goed bij ondersteunen. Samen met andere zorgverleners bieden wij een compleet zorgprogramma om jou zo goed mogelijk te ondersteunen. Hieronder lees je wat dit voor jou kan betekenen.
Bij diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) heeft jouw lichaam moeite om de bloedsuikerspiegel goed te reguleren. Je kunt te maken krijgen met hart- en vaatziekten, zenuwschade, oogproblemen en slecht genezende wonden. Daarom is een tijdige en zorgvuldige behandeling belangrijk.
Er zijn twee soorten Diabetes Mellitus:
Helaas is Diabetes een chronische ziekte. Omdat het een chronische ziekte is, heb jij als patiënt langdurige begeleiding nodig van verschillende zorgverleners. Samenwerking tussen deze zorgverleners is belangrijk. Daarom is er het zorgprogramma Diabetes Mellitus (DM) ontwikkeld. Heb je Diabetes Mellitus type 2? Dan kun jij hieraan meedoen. Het voordeel is dat zorgverleners op de hoogte zijn van jouw persoonlijke situatie en behandeling. Zo hoef je niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen.
In het zorgprogramma DM werkt jouw huisarts en praktijkondersteuner samen met onder andere diëtisten, fysiotherapeuten, stoppen met roken coaches en apothekers. Daarnaast biedt het programma gestructureerde controles en begeleiding om jouw gezondheid zo optimaal mogelijk te houden.
Wij ondersteunen huisartsen in de regio Westelijk West-Brabant bij het zorgprogramma DM. Wij bewaken ook de kwaliteit van het programma. De afspraken binnen het zorgprogramma zijn gebaseerd op richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dit garandeert een hoge kwaliteit van zorg.
Wanneer je deelneemt aan het zorgprogramma Diabetes Mellitus, start je met een uitgebreide intake bij jouw huisarts of praktijkondersteuner. Hierbij worden jouw bloedsuikerspiegel, leefstijl en eventuele risicofactoren in kaart gebracht. Op basis van deze intake krijg je een persoonlijk behandelplan. Regelmatige controles zorgen ervoor dat jouw voortgang goed wordt gevolgd en waar nodig wordt bijgestuurd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door aanpassingen in medicatie of extra begeleiding bij leefstijlveranderingen.
Jouw huisarts meldt jou aan voor het zorgprogramma COPD. Kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat dit invloed heeft op je eigen risico.
Je kunt veel zelf doen om je gezondheid te verbeteren en complicaties te voorkomen:
Misschien is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) iets voor jou. Dit programma biedt intensieve begeleiding bij het aanpassen van je leefstijl. Vraag je huisarts of praktijkondersteuner gerust om meer informatie.