Een GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie) is een zorgprogramma dat mensen helpt om een gezondere leefstijl te ontwikkelen en zo hun gezondheid te verbeteren. Het is bedoeld voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico, vaak door overgewicht, obesitas of leefstijl gerelateerde aandoeningen. Het doel is niet om tijdelijk gewicht te verliezen, maar om blijvend een gezondere leefstijl aan te nemen. Huisartsen of praktijkondersteuners kunnen patiënten aanmelden voor een gecombineerde leefstijlinterventie.
Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een behandelprogramma dat zich richt op leefstijlverandering, met aandacht voor voeding, beweging en gedragsverandering. Het programma bestaat uit coaching en groepsbijeenkomsten en duurt in totaal twee jaar.
Het programma is opgebouwd uit twee fasen. In de behandelfase werken deelnemers actief aan het aanpassen van hun leefstijl en ontdekken ze wat voor hen werkt. De onderhoudsfase richt zich op het integreren van de nieuwe gewoontes in het dagelijks leven, zodat deze blijvend worden.
Het doel van een GLI is niet alleen tijdelijk gewichtsverlies, maar het aanleren van een duurzame gezondere leefstijl. Dit kan helpen bij gewichtsverlies en het voorkomen van aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Bovendien kunnen symptomen van bestaande aandoeningen, zoals diabetes of artrose, verminderen door een gezondere leefstijl.
De gecombineerde leefstijlinterventie wordt uitgevoerd door professionals, zoals leefstijlcoaches, diëtisten, fysiotherapeuten en beweegprofessionals. Dit biedt deelnemers structurele ondersteuning op het gebied van voeding, beweging, slaap en stressmanagement.
CooL staat voor Coaching op Leefstijl. Bij deze trainingen worden patiënten begeleid door één leefstijlcoach. Samen met de coach kijken naar wat er al goed gaat, wat ze willen veranderen en op welke manier. De begeleiding bestaat uit 1-op-1 gesprekken en groepsbijeenkomsten.
Bij SLIMMER krijgen patiënten hulp van een team van zorgverleners. Het team kan bestaan uit een diëtist, fysiotherapeut, leefstijlcoach of een beweegcoach. Ook dit programma bestaat uit een combinatie van 1-op-1 gesprekken en groepsbijeenkomsten.
Dit programma is bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op suikerziekte type 2 of mensen mét suikerziekte type 2. Het programma bestaat uit vier hoofonderwerpen: heerlijk eten, anders bewegen, lekker ontspannen en goed slapen. De bijeenkomsten zijn in groepsverband.
U meldt patiënten zelf aan voor een leefstijlprogramma. Huisartsen en praktijkondersteuners hebben de rol van poortwachter. In overleg met de patiënt wordt beoordeeld of hij of zij aan de voorwaarden voldoet en welk programma het beste aansluit bij de behoeften. Patiënten kunnen hiervoor een test invullen.
Na het kiezen van een passend programma meldt u de patiënt aan bij een coach. In West-Brabant zijn diverse coaches beschikbaar, waardoor de kans groot is dat er een coach in de buurt te vinden is. Alleen coaches die vermeld staan op deze lijst nemen deel aan het programma. De begeleiding door deze coaches wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars.
Het programma is bedoeld voor patiënten die:
Patiënten kunnen hun BMI berekenen met deze BMI-rekentool van het Voedingscentrum.
Wij ondersteunen huisartsen en andere zorgverleners actief bij de succesvolle uitvoering van het Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)-programma. U kunt het volgende van ons verwachten: