A A A

Onderweg naar een volgende stap als praktijkhouder

Melvin Voeten (33) werkt al drie jaar als waarnemend huisarts in West-Brabant en staat aan de vooravond van een grote stap: het overnemen van een huisartsenpraktijk. “Dit jaar werk ik nog als waarnemer, maar daarna ga ik associëren in Hoogerheide. We zitten nu in het proces om samen te gaan werken in een maatschap en de taken stapsgewijs over te gaan dragen” vertelt Melvin. Op die manier kan hij zich voorbereiden op zijn rol als praktijkhouder.

Adviesgesprek oudere patient2.jpg

Van waarnemer naar praktijkhouder

“Toen ik hier drie jaar geleden begon, was het helemaal niet mijn intentie om deze praktijk over te nemen,” vertelt Melvin. “Ik wilde wel praktijkhouder worden, maar dat was iets voor de langere termijn. Jan, de huidige praktijkhouder, benaderde mij destijds omdat hij een waarnemer zocht. Zo is het balletje gaan rollen.”

De eerste jaren werkte Melvin afwisselend in meerdere praktijken in de regio, om de regio beter te leren kennen en zich te oriënteren. “Maar als je langere tijd op één plek zit, leer je patiënten beter kennen en bouw je steeds meer een vertrouwensrelatie op. Dat is het mooie van ons vak: je bouwt een band op en kunt daardoor echt meer betekenen.”

Werk in een dorpspraktijk

Hoogerheide is een dorp met ongeveer 10.000 inwoners. “Het is een overzichtelijk gebied, met een aantal kleinere dorpen eromheen, zoals Ossendrecht en Huijbergen. De praktijk is in principe een solopraktijk, gevestigd in een medisch centrum met nog twee andere huisartsenpraktijken. Melvin woont zelf niet in Hoogerheide, maar in het nabijgelegen Wouw. “Dat is een bewuste keuze. Het is 20 minuten rijden, dus prima te doen. Ik vind het fijn om werk en privé gescheiden te houden. Zeker in een dorp kom je elkaar overal tegen.”

De stap naar praktijkhouderschap

Melvin heeft bewust gekozen voor de rol van praktijkhouder. “Het idee om eigen baas te zijn, spreekt me aan. Je runt je eigen praktijk en kan je eigen visie vorm geven. Natuurlijk is er ook een financieel aspect, maar het belangrijkste is dat je je eigen toko kunt draaien. Tegelijkertijd brengt het ook onzekerheden met zich mee. Als praktijkhouder blijf je altijd verantwoordelijk, ook bijvoorbeeld als je ziek wordt.”

De steun van HCWB speelt een grote rol bij zijn keuze. “Als zorggroep nemen ze je veel uit handen, bijvoorbeeld op het gebied van ketenzorg en contractafspraken met zorgverzekeraars. Dat is essentieel, zeker als je net begint als praktijkhouder. Ook personeelszaken en verbeterprocessen worden door hen ondersteund, bijvoorbeeld door het faciliteren van een praktijkmanager. “Dat vind ik zelf wel prettig. Dan kan ik me bezig houden met het werk dat ik toch het leukste vind: het contact met mijn patiënten!”

Werken in West-Brabant

Melvin is geboren en getogen in Brabant en voelt zich thuis in de regio. “Het werken in West-Brabant heeft veel voordelen. De dorpen zijn kleinschalig en gemoedelijk. Je leert de sociale kaart snel kennen en de samenwerking met bijvoorbeeld thuiszorg en het ziekenhuis is overzichtelijker. In een dorp weet je beter wat er speelt. Bovendien krijg je hier meer huis voor geld”

De mentaliteit van de patiënten in de regio waardeert hij ook. “Mensen zijn hier over het algemeen wat relaxter. Ze respecteren je kennis en kunde en trekken niet alles in twijfel. Dat maakt het werk prettiger en geeft ruimte om je volledig op de zorg te richten.”

Toekomst in Hoogerheide

Met het oog op de toekomst kijkt Melvin uit naar zijn rol als praktijkhouder. “Het wordt een mooie uitdaging. Ik vind het belangrijk dat patiënten een vast gezicht hebben, iemand die ze vertrouwen. In grote praktijken met veel wisselende waarnemers zie je dat vaak minder. Hier in Hoogerheide kan ik echt iets opbouwen. Het voelt goed om op deze plek verder te groeien, zowel voor mezelf als voor de patiënten.”