Gesnotter, gekuch en een hoop zieke mensen. Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar de griep gaat rond in West-Brabant. Huisarts Lonneke Reedijk van huisartsenpraktijk Reedijk uit Roosendaal legt uit wat de griep precies is en wat je er tegen kan doen.
“Wij merken in onze praktijk zeker dat er een griepgolf gaande is”, zegt Reedijk. De praktijk wordt veelvuldig gebeld door mensen die klachten hebben die gerelateerd zijn aan de ziekte. Het valt de huisarts op dat het met name jonge mensen zijn die op dit moment last hebben van de griep. Ook denkt Reedijk dat de griep venijniger is dan andere jaren.
De huisarts kan ook kort maar krachtig uitleggen wat de griep nu precies is. “De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Daar kan je behoorlijk ziek van worden”, zo vertelt Reedijk. De kenmerkende klachten die horen bij griep zijn onder meer koorts, hoofdpijn, hoesten, kortademigheid en spierpijn. “Bij de een duurt het net wat langer dan bij de ander, maar je kan er zeker wel even last van hebben.”
Volgens Reedijk is rust houden het beste medicijn wanneer je de griep hebt. “Daarnaast kan het geen kwaad om op bed te gaan liggen als je dat fijn vindt. Als je maar wel zorgt dat je minimaal drie keer per dag opstaat en rondloopt om de bloedsomloop op gang te houden.” Ook is het verstandig om veel te drinken. Volgens Reedijk verlies je veel vocht door onder meer de koorts. “Ons advies is dan ook om minimaal één tot anderhalve liter water per dag te drinken.” Ook het nuttigen van soep of thee met suiker is goed om het zout- en suikerpeil in orde te houden. Daarnaast kan je een paracetamol nemen als je je niet fijn voelt.
Reedijk heeft verder nog een aantal nuttige tips die kunnen helpen om het verspreiden van de griep tegen te gaan. “Het belangrijkste advies: blijf thuis! Zo is het al bijna niet mogelijk om andere mensen, afgezien van je huisgenoten, te besmetten.” Daarnaast is het verstandig om goed je handen te wassen. Indien je last hebt van hoesten of een verstopte neus, kan je het beste in je elleboog kuchen of niezen. “Als je toch naar buiten moet is het slim om afstand te houden van andere mensen. Zo voorkom je besmettingen.”
In de praktijk heeft Reedijk ook al maatregelen getroffen om griepbesmettingen tegen te gaan. “Wij hebben een virale wachtkamer waar iedereen kan gaan zitten die griepklachten heeft.” Zo probeert de huisarts de personen die mogelijk de griep hebben te scheiden van de andere patiënten. Ook hangen er briefjes in de wachtkamer met daarop de klachten die gerelateerd zijn aan de griep.
In gesprek met RTL Nieuws opperde minister Agema van Volksgezondheid nog een andere maatregel. Zij stelde voor dat het niet verkeerd zou zijn als mensen met griepklachten een mondkapje zouden dragen in het bijzijn van kwetsbare mensen. Volgens Reedijk kunnen mensen dit advies opvolgen, maar is dat zeker niet noodzakelijk. “Het kan wel helpen om de verspreiding van de griep tegen te gaan.” Vandaar ook dat er in de praktijk van Reedijk mondkapjes liggen voor iedereen die een mondkapje wilt gebruiken.
Reedijk wilt benadrukken dat het verstandig is om bij twijfel over de klachten altijd even te bellen met de praktijk. “Zeker als je verward wordt, terugkerende koorts krijgt of als je alleen maar achteruitgang hebt is het slim om te bellen voor een afspraak.” Daarnaast kan je volgens de huisarts ook altijd kijken op www.thuisarts.nl. Reedijk: “Daar staan alle klachten die bij de griep horen mooi op een rijtje.”